Home Sweet Home

Dubrovnikin kaupunki on vastaanottanut Home Sweet Home taideteoksia. Naisten Pankki Dubrovnik yhteistyössä sponsoreiden ja Suomen suurlähetystön kanssa on lahjoittanut ne Suomen ja Kroatian ystävyyden symbolina.

Kaarina Lehti kirjoiti 12.4.2023

5.5.2020 Kaarina

teksti: Jussi Helle

kuvat: Sibel Kantola

“Home Sweet Home” by Sibel Kantola

Kaunista kotirauhaa linnuille

Kaarina on kirjaimellisesti lintukoto. Tai ainakin siellä tehdään komeita koteja linnuille taidegalleria Mökki Gallerian, pönttöverstas 2.Luonnon ja Kaarinan kaupungin yhteistyöllä.

Kaarina-talon pihapuissa komeilee pian Sibel Kantolan maalauksista ja pöntönrakentaja Harri Tuomen rakentamista linnunpöntöistä koostuva taideteos Home Sweet Home. Vuoden kuluttua Hovirinnan puistoalueella saa ihailla jopa lintujen kartanoita.

Home Sweet Home koostuu kahdesta pöntöstä kahdessa puussa. Pönttöjen pohjaan tulee QR-koodi, jonka kuka vain voi skannata ja osallistua verkkolinkin kautta pönttöjen tulevien asukkaiden elämän seuraamiseen ja halutessaan myös kuvaamiseen.

Molempien pönttöjen ulkoseinässä komeilee Sibel Kantolan maalaus. Toisessa on yksi sinitiainen ja yksi talitiainen, toisessa niitä on kokonainen parvi omilla puolillaan kuvaa, mutta sulassa sovussa.

-Jokaisella on oma tapansa elää. Toinen asuu väljästi omassa rauhassa, toiset elävät isossa ryhmässä, mutta ovat silti kiitollisia siitä, että niillä on oma koti ja katto pään päällä. Tämä asia ei nykypäivän maailmassa ole itsestäänselvyys, taiteilija taustoittaa maalaustensa sanomaa.

-Kaikille maailman asukkaille tärkein paikka on koti ja elämisen siellä mahdollistaa rauha. Koti ja rauha ovat elämän pääasioita, Kantola tiivistää. Niitä hän toivoo myös teosten tuleville asukkaille ihan konkrettisesti: lintuja saa kuvata ja ihailla, mutta niiden kotirauhaa kunnioittaen.

Mysteerilintu siivitti yhteistyötä

Pönttöprojektin syntytarina on varsin sympaattinen, jopa hieman arvoituksellinen.

-Viime kesänä eli kesällä 2021 entinen naapurini Kuusistosta tuli käymään galleriaan. Hän toi mukanaan oman naapurinsa, joka oli täyttänyt vuosia ja saanut lahjaksi kuusistolaisen pönttöverstas 2.Luonto rakentaman linnunpöntön, Kantola kertoo. 

Ex-naapuri sai idean: Sibel Kantola voisi maalata synttärisankarin pöntön, jotta siitä tulisi täysin ainutlaatuinen. Näin sovittiin ja tehtiin: pönttö sai kylkiinsä kauniin kukkakedon ja tilaajan toiveesta myös tekstin ”Hem kära hem”.

-Minä jätin kaikki muut työt odottamaan, maalasin pöntön ja jätin sen perjantaina viikonlopun yli kuivumaan galleriaan, työhuoneeseeni. Kun sitten seuraavana tiistaina tulin takaisin galleriaan, vastaan lensi pikkulintu, ilmeisesti varpunen, Kantola hämmästelee.

Lintu ei ollut voinut sujahtaa sisään ovea avatessa, koska se lensi Kantolan työhuoneesta häntä vastaan. Missään ei kuitenkaan näkynyt linnun ulosteita, ja hälytysjärjestelmäkin oli pysynyt vaiti koko viikonlopun.

-Olin shokissa. Pyysin 8-vuotiasta poikaani apuun ja hän ohjasi linnun rauhalliseti ulos. Sitä ennen lintu kuitenkin istahti seinällä roikkuvalle Mari Siimarin näyttelyn maalaukselle Kalat. Ja juuri sen teoksen saimme siitä näyttelystä myytyä, galleristi ihmettelee.

Kantola soitti maalattavana olleen pöntön rakentaneelle Harri Tuomelle ja kertoi mahdollisesta salamatkustajasta, mutta rakentaja vakuutti, että pönttö oli myytäessä ollut asumaton. Gallerialinnun mysteeri ei siis ratkennut, mutta se käynnisti Kantolan ja Tuomen yhteistyön.

-Minun oli kaiken tuon jälkeen pakko lähteä käymään hänen verstaallaan. Inspiroiduin ja innostuin, koska rakastan luontoa ja haluan tehdä hyviä asioita. Tässä kaikessa oli monta elementtiä, jotka sopivat minun persoonaani, Kantola iloitsee. Niinpä palaset loksahtivat paikoilleen.

Lintukartanoita Kaarinaan

-Kaarina on kartanoiden kaupunki: siellä on kokoonsa nähden paljon kartanoita, kymmenkunta. Olin jo pitkään ajatellut tekeväni jonkinlaisia miniatyyriversioita Kaarinan kartanoista, mut en ollut keksinyt sopivaa tapaa. Ihan pelkät pienoismallit eivät innostaneet. Sitten keksin: linnunpöntöt!

-Kysyin Harrilta, voisiko pönttöihin tehdä kuvitukseksi kartanoita ja hän vastasi myöntävästi, Kantola hymyilee. Myötämielinen idealle oli myös kaupunki.

-Olen nyt saanut Kaarinan kaupungilta listan kahdeksasta keskeisimmästä kartanosta, myös kuvia niistä on pian tulossa. Noin vuoden kuluttua Hovirinnan puistoalueelle olisi tarkoitus sijoittaa kahdeksan linnunpönttöä, joiden ulkoseiniä koristavat maalaukset kaarinalaisista kartanoista, Kantola kertoo. Projekti yhdistää monta hyvää asiaa kauniiseen ja käytännölliseen nippuun.

-Tämä on pienen kaupungin kulttuurin ja historian tukemista, mutta samalla saadaan koteja linnuille sekä iloa asukkaille ja vieraille, Kantola hymyilee.

-On myös hieno asia, että kaupunki tukee paikallista tekijää ja taiteilijaa, hän lisää.