Ajatuksia mittaamisesta

Mökkihöperö eksyi lauantaina 21.9.2019 Manillaan, kummaan paikkaan Aurajoen rannalla. Keltaisessa talossa oli TEHDAS Teatterin näytös Full Measures. Full Measures on kansainvälisesti palkitun työryhmän Falke-Lindgren-Nybom-Forsman teos. Ohjauksesta vastaavat Ishmael Falke ja Sandrina Lindgren sekä vieraileva israelilainen ohjaaja Idit Herman

Näyttämöllä näemme nukketeatteritaiteilija Ishmael Falken ja tanssija Sandrina Lindgrenin. Esitys on syntynyt Grus Grus Teatterin ja TEHDAS Teatterin yhteistuotantona. Tarina kerrotaan esineteatterin keinoin, ja kielenä on helposti ymmärrettävä englanti.

Full Measures kertoo yhteiskuntamme pakonomaisesta tarpeesta mitata asioita. Mökkihöperön näkökulmasta on selvää, että olemme erkaantuneet kauas luonnosta ja agraariyhteiskunnassa vallinneesta luonnon sanelemasta työ- ja vuorokausirytmistä, mutta tässä esityksessä aikajänne oli paljon pidempi: Esityksessä kysytään, mitä tapahtui Edenin puutarhan jälkeen? Olemmeko luoneet uuden paratiisin ”Garden of Even”, jossa kuvittelemme elävämme onnellisina, koska ohjeet ovat selvät ja mittatikut eri asioiden mittaamiseen on annettu?

Treffeillä esityksessä Full Measures (kuva Jussi Virkkumaa)

Normipari tutustuu ja kiipeää vuorelle

Tarina alkaa keskiverto heteroparin tutustumisesta: tunnustelevista kysymyksistä, joihin kumpikin vastaa jos mahdollista mitattavin termein, koska se on turvallista. Keskustelu etenee säyseästi ja kurinalaisesti. Pian mies ja nainen huomaavat ilokseen, että toisessa ei ole mitään liian erikoista; taitaa siis olla ihan varteenotettava kumppaniehdokas!

Jo tutustuttaessa selvitetään toisen elämäntavoitteita. Mitä kumppaniehdokas haluaa saavuttaa, kuinka monta lasta on sopiva määrä, onko unelmana itse rakennettu omakotitalo, jokamiehen ”Mount Average”? Elämänkulku rakentuu esityksessä horisonttiin: on laaksoa ja kukkulaa. Taustalla sykkii jumputtava yhteiskunnan rytmi, ja aktiivisuusranneke muistuttaa, milloin on kuntoilun aika.

Sisäinen rauha ja onnellisuus

Välillä jo vaikuttaa siltä, että pariskunta olisi saavuttanut pyhyyden – tai ainakin rauhan – mittatikkujensa avulla. Sakraali kohtaus kuvaa hyväksytyksi tulemisen tunnetta. Kun on tullut mitatuksi ja tuntee ihmisenä sopivansa yhteiskunnan valamaan muottiin, on osa yhteisöä, osa yhteiskuntaa. Siitä tulee helpottunut ja rauhallinen olo: kaikki hyvin, vai onko?

Vai johtaako jatkuva mittaaminen ja tasapäistäminen dystopiaan ”Garden of Even”, jossa elämme karkotettuna, mittauslaitteiden viidakossa, ilman todellista yhteyttä tunteisiimme? Juoksemmeko tulevaisuudessa mittaus- ja seurantalaitteiden yhteiskunnassa alastomina ja suojattomina kuin säikyt eläimet?

Rationaalisuus ja tunteet

Tunteista puhuminen aiheuttaa yhteiskunnassamme usein hämmennystä ja kiusaantuneisuutta, koska silloin eksymme todella kauas mitattavista suureista ja yhteiskuntaamme leimaavasta tehokkuusajattelusta. Pelkona on, että etäännymme ”tosiasioista” emmekä osaa enää hahmottaa tilannetta rationaalisesti. Näin käy myös Full Measures  – esityksen naiselle, kun mies pahaa-aavistamatta kysyy, miltä tuntuu? Yhteys omiin tunteisiin on kadonnut ja hämmentyneenä nainen haparoi prosenttilukuja, kun pitäisi kertoa onnellisuudesta, pelosta tai tulevaisuudenuskosta. Kysymys rakkaudesta saa aikaan vimmaisen ketjureaktion.

Esitys ottaa mielestäni myös kantaa yhteistyön puutteeseen ihmissuhteissamme. Kaikilla on omat projektinsa, ja niitä kukin toteuttaa omalla tahollaan. Parisuhteessa yritetään välillä päästä toisen luo sanallisin viestein, mutta pallo singahtaakin takaisin. Tunnelma esityksessä ei ole kuitenkaan lohduton, vaan lähinnä ihmettelevä. Esiintyjien aito ihmetys ja yritys tehdä kaikki oikein yhteiskunnassa on liikuttavaa. Se tuo esitykseen myös huumoria ja oivallisia sanaleikkejä.

Kenelle esitys sopii

Full Measures on ajatuksia herättävä teos ajastamme. Näyttämöllä on koko ajan vain kaksi esiintyjää, Ishmael Falke ja Sandrina Lindgren, sekä omnipotentti mittatikku. Esiintyjät käyttävät mittatikkua koukuttavan taitavasti havainnollistaessaan erilaisia asioita elämässämme.

Falken ja Lindgrenin kurinalainen liike ja säyseä puhe luovat esitykseen vähän hypnoottisen tunnelman: tylsyydestä tuleekin turvallista. Monessa kohdin esiintyjiltä vaaditaan kuitenkin myös notkeutta ja fyysistä kekseliäisyyttä.  Äänisuunnittelija Niklas Nybom ja valosuunnittelija Jarkko Forsman ovat tehneet tarkkaa ja hyvää työtä.

Esitys herättää kutkuttavasti ajatuksia elämänmenostamme ja onnen tavoittelustamme. Ehkä meidän kaikkien on hyvä välillä pysähtyä miettimään, mitä kaikkea elämässä voi mitata? Jos haet teatterista uusia, virkistäviä näkökulmia ja nautit siitä, että esitys pitää otteessaan vielä seuraavanakin päivänä, ehkä Full Measures olisi jotakin juuri Sinulle? 

Full Measures TEHDAS teatterissa su 6.10.2019 asti. Katso tarkemmat tiedot täältä

Kuva: Jussi Virkkumaa

Teksti: Kirsi Linnamäki

Leave a Reply