Featured

Hurja seikkailu lapsille Taikametsässä

trollskogens äventyr 2
Matias (Martina Laine) ja Tor (Carmela Johansson) Taikametsässä. Kuva Katrine Johansson.

Blogtext på svenska här

Mökki Galleria tarjoaa lapsille interaktiivisen, kaksikielisen teatteriretken Taikametsän seikkailut – Trollskogens äventyr sunnuntaina 9.9.2018 klo 11 ja klo 13. Esitys on osa Mökki Gallerian perhetapahtuman ohjelmaa 9.9. Teatteriretki toteutetaan ulkona, pienessä metsikössä Mökki Gallerian vieressä.

Autetaan Matiasta selviytymään suomeksi ja ruotsiksi

Esityksessä katsojat lähtevät ihan oikeasti Matias Maahisen kanssa sieniretkelle Taikametsään! Lapset auttavat Matiasta ja hänen uutta ystäväänsä Pörriä etsimään metsästä sieniä ja hyödyllisiä kasveja, voittamaan esteet ja löytämään oikeat sanat suomeksi ja ruotsiksi. Ystävyydessä on voimaa!

Esitys on interaktiivinen ja sopii myös kielikylvyksi. Metsäretkellä puhutaan sekä suomea että ruotsia, mutta esityksen seuraaminen ei edellytä ruotsin kielen osaamista. Esityksen pituus on noin 40 minuuttia ja se soveltuu 4-8 -vuotiaille lapsille. Kaikki lapsiosallistujat saavat myös mukaansa Taikametsän seikkailuvihon, jossa on hauskoja puuhatehtäviä.  

trollskogens äventyr 6trollskogens äventyr 3trollskogens äventyr 1pörri tutkii

pörri nauraa
Matias ja hänen uusi ystävänsä Tor kokevat jännittäviä juttuja Taikametsässä. Kuvat Katrine Johansson

Taikametsän ihmeellinen luonto

Esitys pohjautuu kirjaan ”Matias Maahisen ja Pörri Peikon seikkailut, Taikametsän mörkö” (Aurinkokustannus 2017). Kirjan on kirjoittanut turkulainen kirjailija Ian Bowie, ja kuvituksesta vastaa Mökki Gallerian galleristi, kaarinalainen Sibel Kantola. Kirjan taianomainen kuvitus on syntynyt Sibelin ateljeessa Mökki Galleriassa. Katso kirjan esittelyvideo….

Teatteriesitys on Mökki Gallerian ja Sagametsä-työryhmän ensimmäinen yhteistyö. Sagametsä-työryhmässa työskentelevät teatteri-ilmaisun ohjaajat Tove Lipponen ja Carmela Johansson sekä sosionomi/lastentarhanopettaja Martina Laine. Esitystä ovat tukeneet Svenska Kulturfonden ja Stiftelsen Martha och Albin Löfgrens kulturfond.

Teatteriretki on osa Mökki Gallerian perhetapahtuman ohjelmaa su 9.9.2018. Perhetapahtumapäivänä Mökki Galleriassa ja sen pihalla tapahtuu kaikenlaista jännää!

Lähde Matiaksen mukaan hurjaan seikkailuun Taikametsään! 

Esitys: Taikametsän seikkailut – Trollskogens äventyr
Aika: su 9.9.2018 klo 11.00 ja klo 13.00 (säävaraus)
Paikka: Mökki Galleria, Iso-Rauhalinnantie 5, 20780 Kaarina (noin 1 km Kaarinan keskustasta)
Liput ennakkovarauksella: 10 e/lapsi, yksi aikuinen lapsen seurassa ilmaiseksi. Esitykseen mahtuu 10 lasta, joten kannattaa varata liput ennakkoon.

Kesto: noin 40 min
Huomioitavaa: Esitys on ulkona metsässä, joten huomioi sopivat kengät ja vaatteet!

Lisätiedot ja lippuvaraukset: Carmela Johansson/ Työryhmä Sagametsä, carmela.johansson@gmail.com, p. 040 7047 399

Huomioi pysäköinti: Mökki Gallerian parkkipaikka on Iso-Rauhalinnantiellä. Mökki sijaitsee kevyen liikenteen väylän varrella, joten parkkipaikalta on lyhyt kävelymatka galleriaan. Jos parkkipaikka on täynnä, voit jättää autosi Voivalantien varteen. Tulo-ohje Mökki Galleriaan

Taikametsän lumous kietoi lapset satuun

 

taikametsä köysikävelyp Tove Lipponen 09092018
Taikametsän Matias (Martina Laine) opastaa lapsia eteenpäin sienimetsässä. (Kuva Tove Lipponen)

– Mörkö oli pelottavin. Onko se vielä metsässä? Voiko se tulla sieltä pois?

Tässä vaiheessa istuttiin jo turvallisesti Mökki Gallerian pihalla nuotiopaikalla ja juotiin pillimehua. Näytelmä Taikametsän seikkailut oli ohi, mutta Ian Bowien tarina oli temmannut lapset mukaansa, ja mielessä vaikuttivat vielä mölyävä mörkö, rotkon ylitys köyden varassa, köysikävely, taikasieni ja muut Matiaksen ja Torin seurassa koetut metsän ihmeellisyydet.

Taikametsä-esitys toteutettiin yhteistyössä Sagametsä-työryhmän kanssa syys- ja lokakuussa. Esityspaikka oli Mökki Gallerian viereinen pieni metsä. Tarina pohjautuu Ian Bowien kirjaan Matias Maahisen ja Pörri Peikon seikkailut, Taikametsän mörkö, jonka on kuvittanut Sibel Kantola.

Esitys oli interaktiivinen ja kaksikielinen, joten näytelmässä puhuttiin sekä suomea että ruotsia. Ulkona metsässä toteutettuja esityksiä oli kaikkiaan kuusi, joista neljä oli suunnattu paikallisille varhaiskasvatusryhmille ja kaksi oli kaikille avointa esitystä. Koe-esitys mukaanlukien esitys tavoitti 118 katsojaa, joista 77 oli lapsia ja 41 aikuisia.

This slideshow requires JavaScript.

 

Myötätuntoa ja luontotietoa kaksikielisesti  

Lapset kokivat Matias Maahisen seurassa sinimetsässä jännitystä ja oppivat kansanperinteeseen perustuvaa luontotietoa. Jännittävintä oli kuitenkin mahdollisuus osallistua itse tarinan kulkuun – kommentoiden, neuvoen ja metsän erilaiset fyysiset haasteet selättäen. Lapset hyödynsivät täysillä esityksen mahdollisuudet osallistua itse! He myös myötäelivät vahvasti Matiaksen ja hänen Tor-ystävänsä seikkailuissa sienimetsässä.
– Myötäelämisen taito onkin yksi tärkeä asia, jota tarina tukee lapsissa, kertoo tuottaja Carmela Johansson, esityksen Tor.

Esityksessä Matiaksen uusi ystävä Tor on ruotsinkielinen, joten näytelmässä puhuttiin sekä ruotsia että suomea. – Halusimme omalla puutteellisella kielitaidollamme osoittaa, että aikuisetkin puhuvat hassusti ja tekevät virheitä, selittää Carmela Johansson. – Lapset ottivat esityksen kaksikielisyyden hyvin luonnollisesti vastaan. Kaikki lapset saivat mukaansa myös tehtävävihkon, joka on tehty yhteistyössä kuvittaja Sibel Kantolan kanssa. Vihkossa kielikysymys on ratkaistu yhtä sulavasti kuin itse esityksessä: molemmat kielet esiintyvät siellä rinta rinnan.taikametsä tehtävävihko kansi 102018

tehtävä matias tor
Tehtävävihkossa oli lapsille puuhaa kotiin ja sienikeiton resepti. (Kuvat Kirsi Linnamäki)

 

Metsän lumous ja muuttuva maisema

– Halusimme esityksessä myös näyttää lähiluonnon mahdollisuudet ja ammentaa rikkaasta metsään liittyvästä kansanperinteestämme, tuottaja Carmela Johansson kertoo. Näytelmässä Tor-peikko oli joutunut lähtemään alkuperäisiltä asuinsijoiltaan Norjasta metsähakkuiden takia. Metsien merkitys ja maiseman muuttuminen asutuksen myötä olivat siis teemana mukana tarinassa myös. Tämän teeman kannalta ei olisi voinut löytyä parempaa esityspaikkaa kuin Mökki Gallerian ympäristö, Rauhalinnan alue Kaarinassa, missä kaivinkoneet mylläävät ja uusia taloja nousee vanhaan perinnemaisemaan kuin sieniä sateella.

Kokeilun onnistuminen

Taikametsä-esitys oli rohkea ja erilainen teatterikokeilu mm. esityspaikan valinnan (metsä!) ja kaksikielisyyden takia. Näytelmästä ennakkotietoja kyselevät vanhemmat olivat vähän ihmeissään, kun ei ollutkaan erikseen suomen- ja ruotsinkielistä esitystä (?!). Lapset sen sijaan ottivat kaksikielisen esityksen vastaan mukisematta. Ehkä lasten mutkaton asenne on positiivinen osoitus siitä, että lapsemme jo elävät monikielisessä ympäristössä; että monikielisyys ja monikulttuurisuus on heille arkipäivää?

Lapset päiväkoti-iästä kakkosluokkalaisiin asti eläytyivät täysillä tarinaan, eivätkä esimerkiksi kyseenalaistaneet kankaasta ym. materiaaleista tehtyjen sienien aitoutta! Ehkä se on osoitus siitä, että sadun lumous oli jo saanut heidät valtaansa?

taikametsä hahmot hymy 09092018
Carmela Johansson alias Tor ja Martina Laine alias Matias. (Kuva Kirsi Linnamäki)

Luovasta ja pedagogisesti harkitusta esityksestä vastasi Sagametsä-työryhmä: tuottaja/näyttelijä Carmela Johansson, ohjaaja Tove Lipponen ja näyttelijä Martina Laine. Carmela ja Tove ovat teatteri-ilmaisun ohjaajia, ja Martina on lastentarhanopettaja ja sosionomi. Työryhmä edustaa siten hyvin monipuolista lastenkulttuurin osaamista.

Esitys oli menestys ja toivomme jatkoa tälle hedelmällisesti alkaneelle yhteistyölle!

 

 

Teksti: Kirsi Linnamäki

Kuvat: Tove Lipponen ja Kirsi Linnamäki

Valitse oma suosikkisi nuorten ottamista upeista kuvista!

 

Mökki Galleria sai vieraakseen mahtavia yhdeksäsluokkalaisia nuoria Kaarinan Business Race  -tapahtumassa 31.8.2018. Tapahtuman tarkoitus on tutustuttaa nuoria paikallisiin kaarinalaisiin yrityksiin, ja tapahtuman järjestää vuosittain Kaarinan Kehitys Oy. Mökki Galleriassa nuoret saivat toteuttaa luovuuttaan tuotteiden mainoskuvauksessa.

Millainen on hyvä mainoskuva

Nuorten tehtävänä oli ottaa mainoskuva Mökki Gallerian kahdesta eri kirjasta, Taikametsän mörkö ja How You Got Your Name. Galleristi Sibel Kantola kertoi nuorille molempien kuvittamiensa kirjojen tarinat, jotta nuoret pystyivät ideoimaan kirjoille sopivat lavastukset.

Lisäksi nuoret saivat tehtävään seuraavat ohjeet
– kuvassa täytyy näkyä yrityksen käyntikortti tai itse mökki taustalla
– kuva ei saa olla tylsä
– kuvan voi ottaa ulkona tai sisällä
– mökistä löytyviä esineitä voi hyödyntää kuvassa

Mikä on sinun suosikkisi kuvista

Näet nuorten ottamat kuvat numeroituina alla. Jokaisen kuvan alapuolella on kuvan numero, työryhmän nimi ja ryhmän jäsenet. Katso ensin kaikki 11 kuvaa ja valitse sitten oma suosikkisi.

Alla nuorten Mökki Galleriassa ottamat kuvat. Kuvat on numeroitu (nro 1-11), ja kuvan alla on tiedot ryhmästä. Valitse suosikkisi!

KUVA 3. Brick Brothers kuva 1 Joona Aleksi
KUVA 1.  Ryhmä Aakkoskirja, Matias & co

 

KUVA 2. Batteryt Valtteri & co
KUVA 2.   Ryhmä Batteryt, Valtteri & co

 

KUVA 3. Brick Brothers kuva 1 Joona Aleksi
KUVA 3.  Ryhmä Brick Brothers, Joona ja Aleksi

 

KUVA 4. Holo Enni ja Helmi
KUVA 4.  Ryhmä Holo, Emmi ja Helmi

 

KUVA 5. Holo Lara Siiri Ronja
KUVA 5. Ryhmä Holo, Saara ja Siiri ja Ronja

 

KUVA 6. MuumiMiehet Renne Niilo Joni
KUVA 6.  Ryhmä MuumiMiehet, Renne ja Niiilo ja Joni

 

KUVA 7. Muumimiehet Renne Niilo Joni
KUVA 7.  Ryhmä MuumiMiehet, Renne ja Niiilo ja Joni

 

KUVA 8. Rottakerho Meeri Tiiu
KUVA 8.  Ryhmä Rottakerho, Meeri ja Tiiu

 

KUVA 9. Rottakerho Meeri Tiiu
KUVA 9.  Ryhmä Rottakerho, Meeri ja Tiiu

 

KUVA 10. Rottakerho Meeri Tiiu
KUVA 10.  Ryhmä Rottakerho, Meeri ja Tiiu

 

 

dav
KUVA 11.  Ryhmä Rottakerho, Wilma ja Emma

Voit kertoa meille oman suosikkisi kuvista Mökki Gallerian fb-sivulla tai täällä blogissa. Blogissa klikkaa sivun yläosassa Leave a comment ja kirjoita kuvan numero! (huom. Kun kommentoit, ohjelma kysyy spostiasi, mutta sitä ei julkaista.)

Suosituin kuva julkistetaan pe 28.9.2018, ja kuvan ottanut työryhmä palkitaan kirjalahjalla. Tieto kuvasta julkistetaan pe 28.9. Mökki Gallerian Facebook-sivulla (www.facebook.com/mokkigalleria) ja Mökkihöperön blogissa (www.mokkigalleria.fi/blog).

Fartfyllt äventyr för barn i Trollskogen

 

trollskogens äventyr 2
Matias (Martina Laine) ja Tor (Carmela Johansson) i Trollskogen. Bild Katrine Johansson.

I september erbjuder Mökki Galleria det interaktiva, tvåspråkiga teateräventyret Trollskogens äventyr-Taikametsän seikkailut. Under söndagen den 9.9 spelas två föreställningar kl. 11 och 13. Föreställningarna är en del av programmet under Mökki Gallerias familjedag den 9.9. Föreställningen spelas i den lilla skogen intill Mökki Galleria.

Hjälp Matias att klara sig på finska och svenska

Gruppen får följa med vätten Matias på en svamputflykt i Trollskogen. Under färden hjälper barnen Matias och hans nya vän Tor med att hitta olika växter, ta sig över olika hinder och hitta rätt ord på finska eller svenska.

Den interaktiva föreställningen går på både finska och svenska och passar också bra som språkbad. Några förhandskunskaper i det andra inhemska språket behövs inte. Föreställningen räcker ca 30-40 minuter och lämpar sig för barn i åldern 4-8 år. Alla barndeltagare får även Trollskogens äventyrshäfte med sig hem, som är fullt med en massa roliga pyssel.

trollskogens äventyr 6trollskogens äventyr 3trollskogens äventyr 1pörri tutkii

pörri nauraa
Scener ur Trollskogens äventyr med Matias (Martina Laine) och hans nya vän Tor (Carmela Johansson). Bild Katrine Johansson.

Trollskogens fantastiska natur

Föreställningen är baserad på barnboken “Matias Maahisen ja Pörri Peikon seikkailut – Taikametsän mörkö” (Aurinkokustannus 2017). Boken är skriven av Ian Bowie, bosatt i Åbo, och illustrerad av Mökki Gallerias gallerist Sibel Kantola. Bokens magiska bilder har fötts i Mökki Gallerias egen ateljé i S:t Karins. Se bokens presentationsvideo

Teaterföreställningen är Mökki Gallerias och arbetsgruppen Sagametsäs första samarbete. Sagametsä består av dramainstruktörerna Tove Lipponen och Carmela Johansson samt socionom/barnträdgårdslärare Martina Laine. Projektet har fått understöd av Svenska Kulturfonden och Stiftelsen Martha och Albin Löfgrens kulturfond.

Teaterföreställningen är en del av Mökki Gallerias familjeevenemang söndagen den 9.9 2018. Under familjeevenemanget händer också en massa annat roligt.

Kom med Matias på ett fartfyllt äventyr till Trollskogen!

Föreställning: Taikametsän seikkailut – Trollskogens äventyr
Tid: sö 9.9.2018 kl. 11.00 och kl. 13.00 (väderreservation)
Plats: Mökki Galleria, Iso-Rauhalinnantie 5, 20780 Kaarina (ca 1 km från S:t Karins centrum)
Biljetter: 10 e/barn, 1 vuxen följeslagare/barn ingår i biljettpriset. Högst 10 barn ryms med per föreställning, så det lönar sig att boka biljetter på förhand.

Föreställningen: ca 40 min
Obs: Beakta lämpliga skor och kläder för skogsutflykten.

Mera information och bokningar: Carmela Johansson / Arbetsgruppen Sagametsä, carmela.johansson@gmail.com, tel. 040 7047399

 

Hur hitta fram och parkering 

Med buss från Åbo Ta buss som far till Piikkiö (bussar 700-707), se tidtabell http://bit.ly/aikatauluTurkuPiikkio. Hållplats vid Åbo salutorg ligger på Eriksgatan, mittemot varuhuset Wiklund. Bussfärden tar ca 20 min. Stanna av vid hållplats Nummenniityntien pysäkki (efter St. Karins centrum). Från busshållplatsen gå upp till Voivalantie och fortsätt från korsningen rakt fram till Iso-Rauhalinnantie. Snart ser du galleriets parkering i uppförsbacken, på höger.

Obs gällande parkeringen: Mökki Gallerias parkering finns på Iso-Rauhalinnantie. Från parkeringen löper en lättrafikled fram till galleriet. Om parkeringen är full kan du lämna din bil vid Voivalantie.

Med bil från Åbo  

  1. Kör mot Helsingfors (väg 110) förbi St Karins. 
  2. Vänd till Skärgårdsvägen (väg 180).
  3. Vänd genast till vänster till Voivalantie (korsning med trafikljus).
  4. Ta den första vägen till höger Iso-Rauhalinnantie.
  5. Galleriets parkering är i på höger i uppförsbacken.
  6. On parkeringen är full, kan du lämna din bil vid Voivalantie.

Videon visar vägen till Mökki Galleria. 

 

Irti arjesta shampanjan siivin

 

maistelu
Shampanjan kepeyttä ja kirpeyttä maisteltiin sommelier Martin Nordellin ohjauksessa.

Mökki Gallerian tähtivieras sommelier, Champagne Master Martin Nordell DipWSET tutustutti vieraamme kolmen eri pientuottajashampanjan erityispiirteisiin shampanja-tastingissä 23.8.2018. Tilaisuudessa saatiin valtavasti tietoa shampanjan viljelytiloista, juoman historiasta, sen valmistusprosessista, eri merkinnöistä, vuosikerroista jne. Villeimmätkin kysymykset, kuten uponneista laivoista löytyneen shampanjan laatu, saivat asiantuntevan vastauksen.

martin ja peukkuTurusta kotoisin olevan sommelier Martin Nordellin kiinnostus laatuviineihin on vienyt hänet maailmalle, ja intohimo shampanjaan on johdattanut hänet mm. monen ranskalaisen pientuottajan tilalle.

Martin työskentelee yrityksessa Edgewine, joka tuo Suomeen laatuviinejä ja shampanjaa, järjestää viininmaistajaisia ja neuvoo ruoan ja viinien yhdistämisessä. Martinin ja yhtiökumppanin Mikaelin tiet yhtyivät kymmenen vuotta sitten – kuinka ollakaan – Turun kauppahallissa. Miten, se selviää täältä Edgewine.

Shampanja-tastingissä oli ainutlaatuinen, hauska ja kepeä tunnelma. Ateljeen katosta roikkuvat Taikametsä-teatteriesityksen puolivalmiit lavasteet toivat iltaan ripauksen taikaa. Sibel esitteli vieraille eloisasti mökin historiaa ja gallerian nykyistä toimintaa. Esillä olleet Sibelin suunnittelemat upeat juhlapuvut hurmasivat.

This slideshow requires JavaScript.

Ja mikä tärkeintä: suomalaisesta reviiriajattelusta ei ollut tietoakaan shampanja-tastingissä: toisilleen tuntemattomat ihmiset istuivat lähekkäin, olivat hyvällä tuulella ja nauttivat elokuun illan ainutlaatuisesta tunnelmasta, taivaallisesta juomasta, taiteesta ja hyvästä seurasta kauniissa miljöössä.

 

Teksti ja kuvat: Kirsi Linnamäki

 

 

 

 

 

 

Kirjaimet puhuivat kaupunginkirjastossa

How you got your name EVENT kirjastossa turku 20082018
Kirjaesittelyssä kirjailija Ian Bowie ja kuvittaja Sibel Kantola kertoivat uutuusteoksestaan.

Turun pääkirjasto järjesti yhteistyössä Mökki Gallerian kanssa kirjaesittelyn teoksesta How You Got Your Name kirjaston lastenosasto Saagassa 20.8.2018. Mökki Gallerian kustantamaa teosta olivat tilaisuudessa esittelemässä kirjailija Ian Bowie ja kuvittaja Sibel Kantola.

Kirjaimet puhuivat värikkäin kuvin

Valoisassa tilassa isoina kuvina taustalle heijastetut kirjaimet puhuivat puolestaan: kuvat vangitsivat katseen ja ohikulkijatkin jäivät ihmettelemään, mistä on kyse. Lapset viihdyttivät itseään kirjaesittelyssä omin tavoin: pehmeistä istumakuutioista pystyi rakentamaan vaikka junan, ja kirjan värityskuvia sai myös ottaa mukaan.

Eräs aikuisosallistuja ihmetteli, mikä on tämä mystinen Mökki Galleria, josta puhutaan? Gallerian tiedottaja Kirsi Linnamäki selvensi, että Mökki Galleria on paikka, jossa kirjan kuvat ovat syntyneet; se on Sibel Kantolan ateljee ja taidegalleria Kaarinassa. Siellä kirjan alkuperäiskuvitukset ovat nyt elokuussa esillä.

Kenelle kirja on tarkoitettu

Kirjailija Ian Bowie totesi kirjaesittelyssä, että digitalisaation myötä lastenkirjojen kuvitukset ovat pelkistyneet ja köyhtyneet valtavasti. Teoksessa How You Got Your Name on sitä vastoin niin rikas kuvakieli ja niin paljon yksityiskohtia, että sen kuviin voi uppoutua pitkiksi ajoiksi – vaikkapa lapsi sylissään, hän totesi. Kirja on tarkoitettu kaikenikäisille ihmisille, jotka haluaisivat tietää, miten he ovat saaneet nimensä. Kirjan voi siis mainiosti ostaa lahjaksi myös aikuiselle.

auntie

Tilaisuudessa oli esillä myös Ian Bowien ja Sibel Kantolan ensimmäinen yhteistyönä syntynyt teos “Matias Maahisen ja Pörri Peikon seikkailut, Taikametsän mörkö ” (Aurinkustannus 2017), jonka pohjalta tehty teatteriesitys esitetään lapsille Mökki Gallerian viereisessä taikametsässä 9.9.2018.

Molempia kirjoja How You Got Your Name (20 e) ja Taikametsän mörkö (19 e) voi ostaa Mökki Galleriasta.

 

Teksti ja kuvat: Kirsi Linnamäki