Säilyykö kauneus Kaarinan Rauhalinnassa?

Rauhalinna on alue meren rannalla, noin kilometrin päässä Kaarinan keskustasta. Se on ollut monien vuosikymmenten ajan perinteistä maalaismaisemaa. Monet vanhemmat ihmiset muistavat vielä niityllä laiduntaneet Japa-jalostuspalvelun sonnit, jotka näkyivät Helsingin tielle asti. Nyt alue muuttuu kuitenkin nopeasti asuinrakentamisen myötä.

Rauhalinnassa on upea luontopolku, missä tosin Saaristotieltä kantautuva autojen möly häiritsee minua. Rauhalinnan kartanon rakennukset kertovat alueen ainutlaatuisesta kulttuurihistoriasta. Mökki Gallerian tarina liittyy kartanon historiaan siten, että mökki ollut kartanon omistuksessa, ja mökissä on asunut mm. kartanon maataloustyöntekijä Anton Aalto.  Meren rannassa vastarannalla näkyvät historialliset Kuusiston piispanlinnan rauniot. Uskomaton paikka!

Galleristi Sibel Kantola on kosmopoliitti, joka on asunut mm. Turkissa, Venäjällä, USAssa ja Etelä-Koreassa. Kysyin häneltä jo vuosi sitten, miksi hän asuu Kaarinassa.

Sibel, miksi haluat asua Kaarinan Rauhalinnassa?

Koska paikka on super kaunis! Rauhalinnan luontopolkualue ja tämä mökki riittävät minulle. En voisi kuvitella asuvani jossain isossa kaupungissa.

Etkö pitkästy täällä? Eikö ole tylsää?

Ei, tämä on fantastinen paikka, koska minulla on ihana työtila, missä voin tehdä mitä haluan! Jos haluan zen-hetken, voin mennä luontopolulle! Alueen energia ruokkii minua, se antaa tilaa ajatuksille ja käynnistää mielikuvituksen ja auttaa minua esimerkiksi kuvittajan työssäni.

Tarkoitatko, että luonto inspiroi sinua?

Ei ole kyse vain luonnosta; en haluaisi olla keskellä hienoa luontoa mökissä, missä ei ole mitään! Se olisi masentavaa! Tarvitsen myös ihmisiä ympärilleni. Tämä paikka on niin täydellinen, se on kokonaisuus. Alueen kulttuurihistoria ja koko ympäristö inspiroivat minua!

Miten näet alueen tulevaisuuden?

Minä toivon, että luonto säilyy täydellisesti sillä lailla että me hoidetaan sitä hyvin, esimerkiksi luontopolkua. Samoin Rauhalinnan metsä- ja puistoalueiden hoito on tärkeää, koska alueella on arvokkaita puita ja kasvillisuutta, ja asiantuntijoita tarvitaan sen ylläpidossa.

Miten toivoisit aluetta kehitettävän?

En ole asunut täällä kauan, siksi minulla ei ole paha mieli samalla tavalla kuin ihmisillä, jotka ajattelevat: – Voi ei, tähän on rakennettu niin paljon uutta!. Minustakin koko alue on ylirakennettu, talot ovat liian vierekkäin, en ymmärrä miksi näin on suunniteltu?

Toisaalta luotan Suomeen ja suomalaiseen suunnitteluun, koska olen nähnyt paljon pahempaa maailmalla – siis sellaista, että on rakennettu tosi tiiviisti ja missään ei ole mitään kaunista tai vihreää, ja sitä pidetään normaalina, kauniina ja hienona, näin esimerkiksi Turkissa.

Minkälaisia mielipiteitä olet kuullut muilta alueen kehittämisestä?

Mökissä on käynyt paljon ihmisiä, jotka eivät ole olleet alueella esimerkiksi neljään vuoteen. He ovat tulleet esimerkiksi katsomaan vanhaa kotitaloa tai tapaamaan sukulaisia, ja he ovat aivan shokissa että miten täällä on rakennettu niiiin paljon niin lyhyessä ajassa! Ihmisille tulee paha mieli, ja se kestää ennen kuin he tottuvat, mutta sitten he tottuvat, shokki on ensireaktio.

Uskotko että Rauhalinnan vanhaa kulttuuriperintöä ja luontoa voidaan säilyttää sopivasti?

Kyllä, mutta sopivasti tarkoittaa, että meidän pitää tehdä yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Emme voi ajatella, että jätetään vain vanhat asiat sellaisenaan, koska ne eivät säily ilman ylläpitoa. Esimerkiksi luontopolun opasteita voisi kehittää ja siten kasvattaa alueen kauneutta. Se on minun visioni!

SIBELIN UNELMA KÄY TOTEEN

Kun tämä haastattelu tehtiin vuosi sitten, Sibelin unelma oli saada olla mukana Rauhalinnan luontopolun kehittämisessa. Hän tunsi kuitenkin olevansa taiteilijana tällaisten yhteistyöverkostojen ulkopuolella. Lisäksi Sibel oli niin monesti huomannut, että hänen suomen kielen vahva aksenttinsa, puheen kielioppivirheet ja eloisa turkkilainen tapansa esittää asiat loitonsivat hänet helposti mahdollisista yhteistyökumppaneista…

Sibel luomassa kuvitusta Rauhalinnan luontopolun opastustauluihin

Sitä suurempi on ollut Sibelin ilo, kun hänet on valittu tekemään kuvitus Rauhalinnan alueen luontopolun opastuskyltteihin! Unelma käy nyt toteen! Muille asia voi tuntua vähäpätöiseltä, mutta Sibelille asia on ihme ja suuri, suuri ilo!

Tämä kuvitustyö ei kuitenkaan olisi ollut mahdollista ilman Sibelin appiukon Markku Kantolan apua. Markku on eläkkeellä oleva opettaja ja intohimoinen luontoharrastaja. Hänen luontokirjansa ja sieltä valmiiksi etsityt kuvat ovat olleet Sibelille korvaamaton apu kuvittamistyössä.

Tässä näemme, että joskus vanhat kirjat peittoavat internetin. Eläköön siis tiedonhalu, uteliaisuus ja kokemuksen arvostaminen! Miten hienoa on tehdä yhteistyötä, saada ja antaa!

P.S. Elokuussa voit lukea lisää Rauhalinnan luontopolun uusista opastustauluista täältä blogista!

Teksti ja kuvat: Kirsi Linnamäki

Mykistävä makunautintojen ilta Mökki Galleriassa

Huippukokki chef J.J. de Nier vieraili Mökki Galleriassa 13.6.2019 ja loihti vierailemme unohtumattoman matkan makujen maailmaan. Taste of Universe oli kymmenen ruokalajin kokonaisuus, jossa maut ja värit soivat kuin sinfoniassa, ja ilmassa oli taikaa.

Pienessä mökissä oli 23 ruokavierasta, ja toinen toistaan kauniimmat annokset yllättivät ja hurmasivat. Joiltakuilta ruoka-annokset veivät sanat suusta, kuten minulta, ja toisilla ne saivat kielenkannat laulamaan.

Mökin täytti iloinen puheensorina ja ihmetys. Mykistävää kokemusta ympäröivät Minna Aallon Maailmankaikkeuksiani-näyttelyn maalaukset. Siitä tuli myös illan nimi Taste of Universe – ja osa inspiraatiosta huippukokki J.J. de Nierin luomuksiin.

Illan keittiönä toimi Mökki Gallerian pikkuriikkinen eteinen. Chef oli toki valmistanut ruoan pääosin etukäteen, mutta silti kymmenen ruokalajin aterian tarjoaminen 23 hengelle pienestä eteisestä käsin oli minusta fakiirin hommaa…

Pieni Mökki Galleria tarjosi taas kerran unohtumattoman elämyksen vierailleen. Kun galleristi Sibel Kantola kyseli illan päätteeksi vieraiden mielipiteitä ja suosikkeja annoksista, yksi nousi ylitse muiden: J.J .de Nierin suklaakakku! Suklaakakun reseptiäkin kyseltiin jo. Näitä iltoja kannattaa siis jatkaa, vai mitä?

Lisätietoa huippukokistamme löydät Chef J.J. de Nierin kotisivulta.

Teksti ja kuvat: Kirsi Linnamäki

Jarkko Rantanen Kaarinassa ja Torniossa

jarkko rantanen soca
Jarkko Rantasen maalaus Soca. (Kuva Jarkko Rantanen)

Piikkiössä asuvan Jarkko Rantasen vaikuttavat maisemamaalaukset ovat esillä Mökki Galleriassa 28.2.2019 asti. Pienen mökin seiniä energisoivat voimakkaan värikylläiset työt, joita taiteilija on maalannut matkoillaan eri puolilla Eurooppaa.

Näyttelyn tarina on kiehtova: eri maiden maisemista muodostuu palapeli, jonka osat toimivat niin yhdessä kuin erikseen. Näyttelyn avajaisissa taiteilija kertoi innostuneesti teosten synnystä ja esimerkiksi niistä tapahtumaketjuista, jotka veivät hänet Soca-rajajoelle Sloveniassa tai vaikeasti saavutettavalle vuorenhuipulle Alpeilla.

Voyage pittoresque -näyttelyssä on myös hyvin paikallisia teoksia, kuten kaksi maalausta Ryövärinholmasta, Kuusiston saaren kärjestä Kaarinassa.

Samaan aikaan Torniossa 

Näyttelyn avajaisten aikaan Veli Aineen museo Torniossa hankki kokoelmiinsa 90 Jarkko Rantasen maalausta. Tämä 90 teoksen kokonaisuus on kuin kaunis mosaiikki, jonka jokainen pala kertoo omaa tarinaansa.

jarkko rantanen näyttely2netti
Veli Aineen museo Torniosta osti kokoelmiinsa 90 Jarkko Rantasen maalausta. (Kuva Jarkko Rantanen)

On mielenkiintoista ajatella, että nyt Tornioon matkanneet Jarkko Rantasen taulut ovat jonain päivänä museossa esillä ja vaikuttavat siten siellä pohjoisessa ihmisten tunteisiin,
mielenmaisemaan, ajatteluun, jne.

Taiteella on ihmeellinen voima tuoda iloa ja nautintoa elämäämme. Taide laajentaa ajatteluamme ja poistaa esteitä; luo notkeasti uusia yhteyksiä aivoihimme ja erilaisten ihmisten välille ja ruokkii luovuutta kaikilla elämänalueilla. Tarvitsemme taidetta jokapäiväisessä elämässämme – ei vain kauneuden takia vaan sen kokonaisvaltaisesti hyvää tekevien vaikutusten takia.

Taidetta paikallisesti

Veli Aine oli liikemies ja taiteen ystävä Torniossa. Hänen taidehankintansa elävöittivät ensin kaupunginhotellin seiniä ja johtivat myöhemmin kuvataidesäätiön ja kaupunginmuseon syntyyn, yhteistyössä Tornion kaupungin kanssa vuonna 1986. Lue lisää Yle uutisista. Tarinasta tulee väistämättä mieleen Sara Hildén, nainen joka eteni vaatekaupan myyjättärestä menestyväksi liikenaiseksi ja taiteenkerääjäksi ja antoi nimensä modernin taiteen museolle Tampereella. Tällaisten yksittäisten ihmisten rakkaus taiteeseen voi olla paikallisesti todella merkittävä asia.

Veli ja Eila Aine hankkivat kokoelmaansa taidetta, josta itse pitivät. Veli Aine määritteli kokoelman rahalliseksi arvoksi ”yhden markan”. Hän piti kaikesta kauniista, kuten naisista. Haastattelussa vuonna 1989 hän oli sanonut, että aina kun hän oli löytänyt naisen selkää kuvaavan työn, hän oli ostanut teoksen. Nyt helmikuussa 2019 Veli Aineen syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi Tornion museossa avattu perusnäyttely kantaa osuvasti nimeä Jaettu ilo.

Sibel Kantolan avasi Mökki Gallerian Kaarinassa vuonna 2017. Kuten Torniossa, myös Mökki Galleriassa toiminnan mottona on aina ollut jaettu ilo; jaettu ilo taiteesta ja kaikesta kauniista. Nyt Mökki Galleriaa ja Tornion museota yhdistävät myös Jarkko Rantasen upeat maalaukset! Kolmaskin kiinnostava yhteys museon kokoelmalla on tänne Lounais-Suomeen: Veli Aineen ensimmäinen taidehankinta oli Santeri
Salokiven etsaus Aurajoelta, jonka hän hankki itse säästämillään taskurahoilla!

Taiteen rakastaminen ja tukeminen

Taskurahoilla… Taiteen rahoitus onkin hyvin tärkeä kysymys. Esimerkiksi Aineen taidemuseo Torniossa ja Sara Hildénin taidemuseo Tampereella nojaavat kuvataidesäätiöön ja kaupungin tukeen. Mökki Galleria Kaarinassa on pikkuinen, yksityinen toimija, joka ei edes peri pääsymaksua. Kiinnostavat näyttelyt ja erilaiset tapahtumat ovat kuitenkin saavuttaneet yleisönsä, ja Mökki Gallerian ystävien joukko kasvaa koko ajan! Ainutlaatuista Mökki Galleriassa on sen konsepti: ajattomuus, kiireettömyys, ihmisten kohtaaminen; kokonaan erilainen lifestyle!

Mökin uniikki ajaton miljöö hurmaa ja tekee taiteen helposti lähestyttäväksi kaikille, kaikenikäisille. Vai mitä sanotte pikkupojasta, joka kävi ensimmäisen kerran Mökki Galleriassa päiväkotiryhmänsä kanssa, ja on sen jälkeen tuonut galleriaan myös isoäitinsa ja äitinsä useampia kertoja? Pojasta on tullut gallerian vakiokävijä, taiteenharrastaja. Jutellessani hänen kanssaan sanoinkin vaikuttuneena: ”Vau, sinusta on tullut taidelähetti!”

 

Blogiteksti: Kirsi Linnamäki

Kuvat: Jarkko Rantanen ja KIrsi LInnamäki

Missä maailmassa elät

pc3a4hkylc3a4kansi
Pähkylä seikkailee aikuisten maailmassa (kuva Helinä Haavisto)

Tein lapsena tärkeän oivalluksen. Oivallus oli seurausta siitä, että luin Tertta Tiittan kirjoittamaan kirjan Pähkylä tulee kaupunkiin (WSOY 1960). Kirjassa Pähkylä elää pienen tytön elämää ja ajattelee lapsen logiikalla, mutta kaikki järjestyy kuin ihmeen kautta! Elämä on ihmeellistä ja kaunista, ja Pähkylä tuntee itsensä ainutlaatuiseksi.

Kirjassa on ihmeellisiä pikku seikkailuja ja käänteitä, jopa sirkus tulee kaupunkiin – ja kaiken tämän keskellä Pähkylä on yhtäkkiä päähenkilö! Aikuisten järjenjuoksu on käsittämätöntä, mutta Pähkylä selviää tilanteesta kuin tilanteesta, ja kaikessa on nähtävissä taianomainen kauneus.

Keskustelu kirjallisuudesta  

Keskustelimme sukulaistyttöni, ekaluokkalaisen Helmin kanssa kirjallisuudesta. Kysyin häneltä, mikä kirja oli tehnyt häneen vaikutuksen. Hetken hiljaisuuden jälkeen Helmi vastasi hitaasti ja painolla – Kaikki! Minusta se oli ihana vastaus. Sitten kerroin Helmille, miksi Pähkylä-kirja oli ollut minulle niin tärkeä. Kirja avasi minulle elämän kauneuden ja taianomaisuuden. Ymmärsin saaneeni lahjan, jonka voi ottaa vastaan, mutta jota ei voi antaa toiselle tai selittää. Se on taiteen voima.

Kuvat ja sanaton ymmärrys  

Pähkylä-kirjan syvintä olemusta tuki hyvin Helinä Haaviston niukka kuvitus; herkät viitteenomaiset piirrokset, joissa Pähkylä esimerkiksi söi kakkua – eli nautti elämästä. Lapsena tämä kaikki oli minulle vahva elämys, jota en olisi mitenkään osannut pukea sanoiksi.

pc3a4hkylc3a4syc3b6kakkua
Pähkylä syö kakkua ja nauttii elämästä (kuva Helinä Haavisto)

Siksi olinkin hyvin hämmentynyt ja ymmälläni, kun näin mummoni Helmin seinällä hyvin samanlaisen kuvan kuin Pähkylä-kirjassa. – Siis elääkö mummokin Pähkylä-maailmassa? mietin, aivan puulla päähän lyötynä. – Voiko olla totta, että hän näkee tämän saman kauneuden? Ja ymmärtää asioiden väliset yhteydet, vaikka emme pysty puhumaan niistä? Lapsen logiikallani päädyin siihen, että näin täytyy olla. – Mummo on ostanut taulun, koska on pitänyt siitä; koska se on koskettanut jotain hänen sisällään eli hän tuntee yhteyden, järkeilin. Tunsin, että tämän yhteyden vuoksi olimme mummon kanssa salaliittolaisia, vaikka emme koskaan puhuneet asiasta.

Kauneus ja myötätunto  

– Sun kannattaisi etsiä se Pähkylä-kirja internetistä, koska sä kaipaat sitä selvästi! kuusivuotias sukulaistyttöni Helmi ehdotti. Empaattinen pikku Helmi ymmärsi, että kirja oli ollut minulle hyvin merkityksellinen. Löysin kirjan nettiantikvariaatin avulla Kirstin kirjahuoneesta.

Kirjan avaaminen ja lukeminen oli minulle sietämättömän jännittävä kokemus, matka omaan menneisyyteeni. Miten nyt aikuisena kokisin kirjan maailman? Luin uudestaan samoja sivuja, jotka saivat minut lapsena ymmärtämään, että me itse luomme oman todellisuutemme. Kokemus oli pakahduttava matka lapsuuteen. Huomasin, että kirjan tarjoama toinen todellisuus, elämänfilosofia ja suloisen puhdas kauneus toimivat edelleen.

 

Blogiteksti: Kirsi Linnamäki

Kuvat: Helinä Haaviston piirroskuvat

 

Taikametsän lumous kietoi lapset satuun

 

taikametsä köysikävelyp Tove Lipponen 09092018
Taikametsän Matias (Martina Laine) opastaa lapsia eteenpäin sienimetsässä. (Kuva Tove Lipponen)

– Mörkö oli pelottavin. Onko se vielä metsässä? Voiko se tulla sieltä pois?

Tässä vaiheessa istuttiin jo turvallisesti Mökki Gallerian pihalla nuotiopaikalla ja juotiin pillimehua. Näytelmä Taikametsän seikkailut oli ohi, mutta Ian Bowien tarina oli temmannut lapset mukaansa, ja mielessä vaikuttivat vielä mölyävä mörkö, rotkon ylitys köyden varassa, köysikävely, taikasieni ja muut Matiaksen ja Torin seurassa koetut metsän ihmeellisyydet.

Taikametsä-esitys toteutettiin yhteistyössä Sagametsä-työryhmän kanssa syys- ja lokakuussa. Esityspaikka oli Mökki Gallerian viereinen pieni metsä. Tarina pohjautuu Ian Bowien kirjaan Matias Maahisen ja Pörri Peikon seikkailut, Taikametsän mörkö, jonka on kuvittanut Sibel Kantola.

Esitys oli interaktiivinen ja kaksikielinen, joten näytelmässä puhuttiin sekä suomea että ruotsia. Ulkona metsässä toteutettuja esityksiä oli kaikkiaan kuusi, joista neljä oli suunnattu paikallisille varhaiskasvatusryhmille ja kaksi oli kaikille avointa esitystä. Koe-esitys mukaanlukien esitys tavoitti 118 katsojaa, joista 77 oli lapsia ja 41 aikuisia.

This slideshow requires JavaScript.

 

Myötätuntoa ja luontotietoa kaksikielisesti  

Lapset kokivat Matias Maahisen seurassa sinimetsässä jännitystä ja oppivat kansanperinteeseen perustuvaa luontotietoa. Jännittävintä oli kuitenkin mahdollisuus osallistua itse tarinan kulkuun – kommentoiden, neuvoen ja metsän erilaiset fyysiset haasteet selättäen. Lapset hyödynsivät täysillä esityksen mahdollisuudet osallistua itse! He myös myötäelivät vahvasti Matiaksen ja hänen Tor-ystävänsä seikkailuissa sienimetsässä.
– Myötäelämisen taito onkin yksi tärkeä asia, jota tarina tukee lapsissa, kertoo tuottaja Carmela Johansson, esityksen Tor.

Esityksessä Matiaksen uusi ystävä Tor on ruotsinkielinen, joten näytelmässä puhuttiin sekä ruotsia että suomea. – Halusimme omalla puutteellisella kielitaidollamme osoittaa, että aikuisetkin puhuvat hassusti ja tekevät virheitä, selittää Carmela Johansson. – Lapset ottivat esityksen kaksikielisyyden hyvin luonnollisesti vastaan. Kaikki lapset saivat mukaansa myös tehtävävihkon, joka on tehty yhteistyössä kuvittaja Sibel Kantolan kanssa. Vihkossa kielikysymys on ratkaistu yhtä sulavasti kuin itse esityksessä: molemmat kielet esiintyvät siellä rinta rinnan.taikametsä tehtävävihko kansi 102018

tehtävä matias tor
Tehtävävihkossa oli lapsille puuhaa kotiin ja sienikeiton resepti. (Kuvat Kirsi Linnamäki)

 

Metsän lumous ja muuttuva maisema

– Halusimme esityksessä myös näyttää lähiluonnon mahdollisuudet ja ammentaa rikkaasta metsään liittyvästä kansanperinteestämme, tuottaja Carmela Johansson kertoo. Näytelmässä Tor-peikko oli joutunut lähtemään alkuperäisiltä asuinsijoiltaan Norjasta metsähakkuiden takia. Metsien merkitys ja maiseman muuttuminen asutuksen myötä olivat siis teemana mukana tarinassa myös. Tämän teeman kannalta ei olisi voinut löytyä parempaa esityspaikkaa kuin Mökki Gallerian ympäristö, Rauhalinnan alue Kaarinassa, missä kaivinkoneet mylläävät ja uusia taloja nousee vanhaan perinnemaisemaan kuin sieniä sateella.

Kokeilun onnistuminen

Taikametsä-esitys oli rohkea ja erilainen teatterikokeilu mm. esityspaikan valinnan (metsä!) ja kaksikielisyyden takia. Näytelmästä ennakkotietoja kyselevät vanhemmat olivat vähän ihmeissään, kun ei ollutkaan erikseen suomen- ja ruotsinkielistä esitystä (?!). Lapset sen sijaan ottivat kaksikielisen esityksen vastaan mukisematta. Ehkä lasten mutkaton asenne on positiivinen osoitus siitä, että lapsemme jo elävät monikielisessä ympäristössä; että monikielisyys ja monikulttuurisuus on heille arkipäivää?

Lapset päiväkoti-iästä kakkosluokkalaisiin asti eläytyivät täysillä tarinaan, eivätkä esimerkiksi kyseenalaistaneet kankaasta ym. materiaaleista tehtyjen sienien aitoutta! Ehkä se on osoitus siitä, että sadun lumous oli jo saanut heidät valtaansa?

taikametsä hahmot hymy 09092018
Carmela Johansson alias Tor ja Martina Laine alias Matias. (Kuva Kirsi Linnamäki)

Luovasta ja pedagogisesti harkitusta esityksestä vastasi Sagametsä-työryhmä: tuottaja/näyttelijä Carmela Johansson, ohjaaja Tove Lipponen ja näyttelijä Martina Laine. Carmela ja Tove ovat teatteri-ilmaisun ohjaajia, ja Martina on lastentarhanopettaja ja sosionomi. Työryhmä edustaa siten hyvin monipuolista lastenkulttuurin osaamista.

Esitys oli menestys ja toivomme jatkoa tälle hedelmällisesti alkaneelle yhteistyölle!

 

 

Teksti: Kirsi Linnamäki

Kuvat: Tove Lipponen ja Kirsi Linnamäki