Mökin tarina

Paikalliset asukkaat tuntevat Mökki Gallerian talon paremmin Aallon mökkinä. Talo on museoviraston suojelema, 1800-luvun alkupuolella  rakennettu työläisasunto. Mökin tarkkaa rakennusvuotta ei tiedetä. Mökki on saanut nimensä Aallon perheestä, joka asui talossa yli kuudenkymmenen vuoden ajan, aina 1990-luvulle asti.

Anton Aalto muutti vaimonsa Huldan kanssa taloon vuonna 1928. Hän työskenteli Rauhalinnan kartanon maataloustyöntekijänä ja asui tässä pienessä, kahden huoneen mökissä vaimonsa Huldan ja seitsemän lapsensa kanssa. Talo sijaitsi Rauhalinnan kartanon mailla ja oli kartanon omistuksessa.

Aallon mökin vaiheet 1800-luvulta 2010-luvulle – maataloutta ja karjanhoitoa 

Aallon mökin tarina liittyy kiinteästi Rauhalinnan kartanon historiaan ja kartanon tilalla myöhemmin harjoitetun karjanjalostustoiminnan vaiheisiin.

Rauhalinnan kartanon päärakennus on rakennettu vuonna 1850, ja tilaan kuului noin sadan hehtaarin maa-alue. Aallon mökki oli osa Rauhalinnan kartanon tilaa. Viimeinen Rauhalinnan kartanossa asunut Armfelt-suvun jäsen oli kreivitär Auda Armfelt, joka myi kartanon Varsinais-Suomen keinosiemennysyhdistykselle vuonna 1952. Auda Armfelt asui kuitenkin Rauhalinnan kartanon päärakennuksessa syytinkioikeudella vielä vuoteen 1961 asti.

Rauhalinnan kartanon mailla harjoitettu karjanjalostustoiminta (mm. FABA Jalostuspalvelu) tarjosi työpaikan ja asunnon monelle ihmiselle 1950-luvulta lähtien, yli 60 vuoden ajan. Aallon mökin ympäristöä leimasivat siten vuosikymmenten ajan laiduntavat lehmät. Joskus kun sonnit olivat päässeet vapaiksi aitauksesta, lapset eivät uskaltaneet mennä kouluun.

Karjanjalostustoiminta loppui Rauhalinnassa vuonna 2009. Kaarinan kaupunki osti kartanon vuonna 2011.  Vuonna 2018 Rauhalinnan kartano on jälleen yksityisomistuksessa.

Mökin uusi elämä taidegalleriana

Aallon mökki jäi tyhjilleen ja rapistui, kuin mökin viimeinen asukas Aulis Aalto muutti Turkuun Ukkokotiin 1990-luvulla. Kun Kaarinan kaupunki alkoi kaavoittaa Rauhalinnan aluetta asuinrakentamiseen 2010-luvulla, museoviraston suojeleman Aallon mökin uusiokäyttö nousi myös esille. Mökki oli kärsinyt pitkästä tyhjillään olosta: talossa oli vesivahinkoja, ja siellä oli tehty ilkivaltaa.

Aallon mökin tarina sai uuden käänteen vuonna 2016, kun Jussi ja Sibel Kantola ostivat Aallon mökin ja tontin Kaarinan kaupungilta. Mökin kunnostus- ja entisöintityöt aloitettiin samana vuonna Varsinais-Suomen museokeskuksen valvonnassa. Korjaus- ja entisöintityöt teki kaarinalainen yritys Isomaa & Huovala.

Talo korjattiin perusteellisesti, ja se sai uuden elämän taidegalleriana. Mökki Galleria avattiin yleisölle 1.7.2017. Mökki toimii myös kuvataiteilija Sibel Kantolan ateljeena. Mökin kunnostus saatiin päätökseen välikaton korjauksen jälkeen tammikuussa 2018.

Mökki osana Rauhalinnan yhteisöä

Aallon mökki on ollut osa Rauhalinnan yhteisöä 1800-luvulta lähtien. Mökin tarinaa ei voisi kertoa ilman viitteitä Rauhalinnan kartanon historiaan ja kartanon tilalla myöhemmin harjoitettuun karjanjalostustoimintaan. Aallon mökin tarina on siten osa alueen yhteisöllistä historiaa.

Vuonna 2016 Jussi ja Sibel Kantola ostivat Aallon mökin ja tontin Kaarinan kaupungilta. Aallon mökki on Rauhalinnan alueen vanhin rakennus ja on seisonut paikallaan mäellä 1800-luvun alkupuolelta lähtien, jo Armfelt-suvun asuessa kartanossa – ja myöhemmin, kun kartanon mailla harjoitettiin laajaa karjanjalostustoimintaa. Mökin ympäristö on ollut hyvin perinteistä maalaismaisemaa laiduntavine lehmineen meidän päiviimme asti.  

Nyt maisema muuttuu huimaa vauhtia Aallon mökin ympärillä, kun Rauhalinnaan rakennetaan paljon uusia asuintaloja. Mökki tuntuu uhmaavan aikaa, pienenä mutta sitkeänä, mäessä metsän reunassa. Talo on nyt valjastettu taiteen käyttöön ja erilaisten ihmisten kohtaamispaikaksi. Toivomme, että Aallon mökki voisi toimia myös säikeenä menneisyyteen ja siten auttaa paikallisen kulttuurihistorian säilyttämisessä.

Video Aallon mökin korjaamisesta Mökki Galleriaksi v. 2016-18